Basturuska av björk Copyright policy »  
605

Allt material är upphovsskyddat.
Eila.Seelhappy.se, tel 073-7392473


"Ruskig" fakta

En mjuk och doftande björkruska är en väsentlig – om inte en oumbärlig – del av ett skönt bastubad. Den används som massage och för att stimulera cirkulationen. Björklöv avger dessutom en mängd mineraler och spårämnen som är välgörande för kroppen.
    Det förekommer faktiskt helt tokiga vanföreställningar om vad en basturuska är. Somliga tror att alla bladen rivs bort, alltså att man piskar sig med en sopkvast. En del tror att löven ska vara torra, andra tror att kvasten består av bara några enstaka kvistar. Sådana ynkliga risknippen finns till och med till salu – dyrt också!

Det lönar sig att lägga lite möda på att binda den omsorgsfullt. En välgjord ruska håller att använda flera gånger. Minst 4-5 bad ska de klara, men det händer att ruskan håller formen genom 20 bastuomgångar!
   

Klicka bilden på ruskaparet så blir den större i ett nytt webbfönster.

• Läs mer » Binda en basturuska
• Under sommaren hålls » KURSER i hur man binder en björkruska. Välkommen att delta!
• I vår SHOP finns basturuskor till salu!

Rätt användning
Basturuskan är skönast alldeles färsk! Den känns behagligt mjuk och har en stark doft. Tar man en lagrad ruska (torkad eller fryst), måste den före användning blötläggas i hett vatten tills den är alldeles mjuk.
    Man slår sig själv – eller sin badkompis – så lätt eller hårt som man önskar över hela kroppen med den varma ruskan. Ruskan kan doppas i varmt vatten emellanåt, då klibbar den inte fast på huden så lätt. Daska på rygg, mage, ansikte, armar, ben, fotsulor, rumpa.... Klatschandet fungerar som massage och stimulerar blodcirkulationen. Björklöv avger dessutom en mängd mineraler och spårämnen som är välgörande för kroppen.
    En rejäl omgång med basturuskan känns som en rusning genom kroppen, nästan som feberfrossa. En del liknar känslan vid orgasm! Sedan ska man kyla ner sig, helst ute i friska luften. På vintern kan man rubba skinnet med snö eller ta ett dopp i isvaken – om man törs. På sommaren sköljer man sig med kallt vatten, eller hoppar i sjön. Höstens ösregn är också en skön dusch! Upprepa kvastandet gärna fler gånger med svalkande pauser emellan.
Ruskan kan ligga i varmt vatten under tiden, så den inte torkar i hettan. När den inte används kan den också läggas nere vid golvet eller tas med ut.
    Vattnet kan lämpligen användas att skvätta på bastukaminens stenar – det ger en härlig aromatisk ånga! Det kan med fördel också användas till tvagning – på grund av alla nyttiga ämnen fungerar det som som tvål och balsam i ett. Att det färgas av bladen betyder inte att det är smutsigt! Lite skräp kan förstås lossna från ruskan, men då låter man det stå ett tag tills allt lagt sig på baljans botten. Sedan häller man det försiktigt över i en annan balja.
    Efter badet hängs ruskan på tork. Till nästa bad blöts den upp igen. Den kan användas flera gånger så länge löven sitter kvar. Att färgen bleknar gör inget.
    En välgjord basturuska håller i många bastuomgångar. Hållbarheten varierar dock beroende på hantering, björkkvalitet, bindningssätt och tidpunkt, lagringsförhållanden mm.

Rätt förvaring
Björkruskorna kan lagras långa tider på olika sätt för användning senare. Tänk på att torra eller frysta ruskor är ömtåliga och måste hanteras varsamt! Bladen är spröda och lossnar lätt. Tunna kvistar kan också brytas av om man inte har mjukat upp dem ordentligt före användning. Det tar minst en halv timme i hett vattenbad.

Torkning är det enklaste sättet. Man bara hänger upp dem på krokar i ett mörkt och luftigt utrymme t ex nära taket, inne eller i ett uthus spelar ingen roll. Kommer det in för mycket ljus gulnar bladen och faller lätt av! Man kan haka flera i varandra – ögla genom ögla. Torkningen brukar ta några dagar. Tips för snabbtorkning: häng upp ruskorna i bastun under uppvärmningen, det får bli ordentligt varmt!
    När den torkade björkruskan ska tas i bruk ska den först blötläggas i varmt vatten tills alla blad är ordentligt mjuka. Eventuellt salt stör inte, men överflödigt kan ju skakas bort först. Baljan bör vara avlång så hela ruskans lövdel kan ligga i vattnet.

Saltning är ett alternativ, och fungerar som extra konservering (men inte nödvändig) när man behöver packa ner ruskorna i låda. De ska dock vara väl torkade först! Sedan lägger man dem skavfötters i en luftig kartong och strör grov salt på varje varv, som ”sillar”. Saltet hindrar mögelbildning. Linda lite tidningspapper runt varje så ruska så de inte trasslar in sig i varandra.

Frysning är en utmärkt metod – om man har en stor frysbox. Ruskorna läggs färska i frysen förpackade en och en i plast så de inte i fastnar varandra. Ruskan tinas upp i hett vatten eller kan hänga i bastun under uppvärmningen. Då är ruskan som en alldeles färsk.

Tips för att ruskorna inte fastnar i varann: Linda lite tidningspapper runt varje ruska (torrförvaring och saltning). Trä en plastkasse, nätpåse eller en benlös strumpbyxa på ruskorna (infrysning).

Slutet
När basturuskan blivit utsliten, är det bara att låta den torka och sedan elda upp – bra att tända med! Eller lägg i komposten om du inte har vedeldning.

Ha många sköna bastubad
med björkruskorna!

Under sommaren hålls kurser i hur man binder en björkruska.
Välkommen att delta!
Läs » Kursinfo
2
Eila.Seelglocalnet.net
+46-(0)73-7392473

Läs mer

» Binda en björkruska

» Bastuproceduren


 
www.SAUNAFANTAST.com