Saunaplan - Bastu Copyright policy »  
Sauna-Seelskapet Obs! Artiklar och bilder är upphovsskyddade.

Allmän beskrivning med planritning
Byggår 2003-2004

Du får kopiera enstaka exemplar för eget bruk.
Du får
citera innehåll i texter om du anger källan.
Du får inte
mångfaldiga och sprida material utan tillstånd.
Fråga oss:
tel +46-(0)73-7392473, eila.seelhappy.se

Vår bastu

är en liten stuga, som en friggebod. Den är "primitiv" såtillvida att den eldas med ved (inga problem vid elavbrott) och saknar vattenledning in. Vi bär in med hinkar... Men golvbrunn finns självkklart! Ingen separat duschvrå finns, tvagningen sker i basturummet. Vi använder stora baljor och vattenskopa.
    Elektricitet finns för belysning och en liten radiator. Den kopplas på via en vanlig jordad elsladd från huvudbyggnaden. Ovanför bastudörren har vi satt in ett lysrör med glas på båda sidor. Samma lampa lyser upp bastu och omklädningsrum. Och så slipper man armatur i väggar och tak! Men telefon finns - den har förmågan att alltid ringa när man badar!
    Vi har inte satt in några fasta installationer för att stugan vid behov ska vara möjlig att flytta. Den står på byggblock (torpargrund).

Specialkonstruktioner
Det finns även andra lite speciella bygglösningar. I basturummet är golvet av aluminium. Det är slitstarkt, men främst tål det eldloppor och annat som brukar ramla ut när man håller på med brinnande ved. Aluminium tar också fort värme från luften. Då slipper man frysa om fötterna på vintern. Bastun är ju annars inte uppvärmd, så stugan blir alltid nerkyld mellan bastuomgångarna.
    En del av mellanväggen vid kaminen har delvis ersatts av en aluminiumskiva. Den blir varm vid eldning och fungerar som radiator för kammaren.

Lavarna är rejält tilltagna. På den övre laven kan två ligga skavfötters. Den nedre kan man också sitta eller ligga på. En låg bänk finns som trappa och för att också fungera som tvättpall.
    Utrymmet under övre laven är inbyggt för att minska på luftvolymen (mindre att värma upp). Det vore också bökigt att städa där. I stället har vi en lucka från utsidan till detta - att användas som vedförråd - mycket praktiskt!

Bastukaminen har glaslucka. Det ger en extra mysig stämning - att se flammorna och höra knastret. Och man ser om det behöver fyllas på ved. En varmvattenberedare med tappkran hänger på kaminens sida - vattnet blir kokhett, på botten dock lagom varmt.

Eldning
Bastun blir varm väldigt fort, även på vintern. Det går inte åt mycket ved heller, och värmen håller sig några timmar efter att elden slocknat - det är välisolerat. Eldning sker kontinuerligt. Kommer det oväntat fler badare, så slänger man bara i några vedklabbar till...
   Tillgång på ved är inget bekymmer: Det måste ju gallras på tomten en del. Och man får ofta tag på spillvirke nånstans... ekonomiskt. Och den gamla bastun som håller på att rivas bidrar också - den gör sina sista tjänster på det sätt. Mjölkförpackningar är också energirikt, och snabbtänt, bränsle.
Allmänna tips om vedeldning kan du läsa här: Elda rätt med ved.

Vattenförbrukningen är minimal jämfört med dusch och badkar. Det blir ju inget spill när vattnet inte rinner hela tiden! Vi har flera baljor (ca 6 L) och mindre skopor, så alla kan ha sin egen. 15-20 liter vatten per person brukar räcka väl. På sommaren kan man dessutom använda regnvatten.

Omklädningsrummet är tillräckligt stort för en pinnsoffa, som duger som extrasäng. Därtill finns en stol och ett bord. På verandan finns bänkar - man sitter gärna ute och svalkar sig - samt vedlår.

Tekniska fakta i korthet
• Kaminens kapacitet upp till 16 m3 (basturummets volym är ca 12 m3)
• Varmattenbehållare ca 25 liter
• Kallvattentunna ca 40 liter
• Lave och väggpanel i bastun av aspe, övrig inredning gran och furu.
• Bastugolv aluminiumplåt, omklädningsrum pvc
• Isolering i ytterväggar 10 cm, golv och tak 15 cm mineralull; mellanvägg 3 cm frigolit
• Ytterpanel stockpanel, tak tegelimiterat plåt
• Grundläggning på byggblock av leca (torpargrund)

Byggarbetet
har vi gjort helt själva (Asko & Eila) med undantag för avloppsgrävning, större plåtarbeten och avancerat snickeri (stora maskiner nödvändiga). Det hela tog ett par somrar - under vintern var det ett långt uppehåll. En del detaljer återstår fortfarande.
• Projektet beskrivs i vår Byggarbetsplan (dagbok kommer som komplement)
• Sammanställning av materiel och kostnader (ungefär) finns i Kostnadskalkyl (word och excel)
• Allmänna råd vid byggprojekt Byggtips
• Hur man gör i ordning och sedan njuter av bastubad beskrivs i Saunaproceduren

Fler dokument och bilder finns samlade under menyn Bibliotek.

Eila Seel 2005

Planritning med skala Area ca 12 m2 + veranda ca 7 m2

 

www.SAUNAFANTAST.com