Aktuellt

Hösten är säsong för äpplen, plommon, rotsaker, rönnbär mm.
På Internet finns många sajter med bra recept.

Recept på morots- och kålrotslåda, höstgryta, kladdkaka mfl hittar du på
saunafantast.com »

Nyhetsklipp

2009 okt
Antal barn med övervikt har ökat oroväckande det senaste decenniet, men ny tycks trenden ha vänt. År 2004 var andelen överviktiga barn ca 20%, men 2009 bara ca 17%. Troligen har föräldrarna fått bättre insikt om övervikt och hur man förhindrar problem.

2009 okt
I Japan har IV-caféer blivit populära. IV = intravenöst; man får en valfri vitaminspruta vid lunchen.

 

 

Skicka in nyhetstips!

Sidan är under utbyggnad

Mat

"Äta bör man, annars dör man." Ett välkänt ordspråk. Nåja... dör gör man till slut ändå, men man kan faktiskt påverka tidpunkten genom att välja vad och hur man äter. Med dåliga matvanor skaffar man sjukdomar och påskyndar döden. Med sunda matvanor motverkas sjukdomar och förlängs livet.
    Det finns många olika kostråd, som ofta följer trender. Men det finns erfarenheter och nuförtiden också mycket forskning som visat på samband mellan olika livsmedel och hälsa. Med avancerade analysmetoder kan det mesta av livsmedlens kemiska sammansättning och näringsinnehåll redovisas. Huvudsakligen gäller att man ska äta varierat, dvs mat med många olika slags ingredienser och mycket fibrer. Dock tycks kost med mycket vegetariska beståndsdelar vara särskilt nyttig.
    Inte bara innehållet av maten är betydelsefull. Mängden är bokstavligen viktig! I "välfärdssamhällen" finns mat i överflöd, och det erbjuds alla möjliga godsaker. Detta har medfört att folk äter för mycket, vilket har blivit ett allt större problem. Fetma har blivit en epidemi, och därmed ökar också många sjukdomar. Tänk på att stora matvolymer töjer ut magen, och för att känna mättnad kräver den mer påfyllning. Det är alltså bra att vänja sig vid små portioner! Och om det kurrar i magen för ofta kan man försöka att ignorera det, det går över snart. Möjligen kan man dricka något varmt för att dämpa känslan. Kanske det inte ens är hunger utan annan oro...
    Det väsentliga är att intag av energi (= mat och dryck) balanseras av samma mängd energiförbrukning (= kroppsansträngning). Mer om detta under Motion.

För att få struktur på ätandet finns tips på sidan Matschema ».

Lingonkorg

Hunger
- när det kurrar i magen - är kroppens signal at den behöver påfyllning av energi. Om man inte får nödvändig påfyllning under längre tid börjar man känna sig trött, svag, få huvudvärk och svindel mm. Efter att man ätit är det vanligt att man ändå blir trött! Det beror på att det går åt energi att smälta maten - ju stabbigare mat dess jobbigare för magen. Därför bör man äta lättsmält mat och mindre mängder åt gången. Man bör också äta sakta så man hinner känna av mättnaden, och sedan ta en liten paus.
    Det har gjorts tester som visar att man arbetar mer effektivt och koncentrationsförmågan är bättre när man är lite hungrig! Och det finns rekommendationer att mätta hungern bara till ca 80%. Som ovan nämns blir man dåsig av att vara proppmätt.

Törst
Vätskebrist är allvarligare än matbrist. Det handlar då om vatten - kroppen består till ca 70% av vatten. Vatten är alltså den bästa törstsläckaren, och man kan i princip inte dricka för mycket (jämfört med mat som man kan äta för mycket). Där är kroppen självreglerande, som tur.
    Vattenbrist kan uppstå naturligtvis för att man dricker för lite, men ofta för att man t ex svettas mer än man dricker.
    Rekommenderat vätskeintag är ca 2 liter per dygn, rent vatten. Men intaget behöver inte ske bara genom att dricka just vatten. Det finns många andra bra drycker, men också maten innehåller en stor andel vätska. Äter man mycket frukt och grönt, för att inte tala om välling och soppor, får man lätt i sig den vätska som behövs.
    Att dricka tillräckligt är också viktigt för att "skölja ut" slaggämnen från kroppen. Det finns ett antal örter och kryddor som hjälper till ytterligare som kan användas t ex till teer.
    Det sägs ofta att stort vattenintag är bra vid bantning. Att dricka fyller ju magen så då känner man inte av hunger så snart. Men dricker man (eller äter) stora mängder, tänjs magen ut och känns fortare tom!

Attityder
Äta för att leva eller leva för att äta. Det är frågan...
    Hur man äter och dricker är mycket en smaksak - bokstavligt. Smaken beror dock på den allmänna inställningen man har till mat och dryck. Tycker man att mat ska i första hand tillföra näring som kroppen behöver, brukar man ine få stora problem åt något håll. Man väljer nyttig föda och nöjer sig med lagom mängd. Men är man "matglad" - gillar godsaker av alla sorter, äter bara för nöjes skull och av sociala skäl - då kanske man behöver ompröva sin inställning. När mat blir ett självändamål finns stor risk att få diverse problem, ätstörningar som påverkar hälsan negativt.
    Detta ämne diskuteras också under Mental och Missbruk.

   

 

infosundalivet.com
073-73 924 73

Välkommen med tips, kommentarer, frågor!

 

Dagens livsmedel innehåller bara en bråkdel av den näring som fanns för något decennium sedan. Inte ens stora matmängder räcker för att täcka kroppens behov av vitalämnen.
Då kan det bli nödvändigt med kosttillskott.

FitLine är en serie produkter med mycket effektiva kosttillskott för alla åldrar.
Välkommen till Sunda Shoppen att läsa mer - och beställa!

Gör gärna ett Hälsotest först. I BMI-tabellen kan du kolla om du har övervikt.

 

« Sidans topp

Webmaster    EKS-grafia.com    Webdesign SHOP »