Aktuellt

Sidan är under utbyggnad

 

Skicka in nyhetstips!

Medicin

Medicin är nog en av de äldsta vetenskaperna i människans historia. Man har märkt att vissa växter eller ämnen i naturen har effekter på kroppen. sedan har man börjat använda dem som läkemedel, dvs för att läka olika åkommor och bota sjukdomar. Mer eller mindre framgångsrikt...
    I början var man hänvisad till medel som var tillgängligt i naturen och lätt att utvinna. Först relativt nyligen har man med avancerade kemiska analysemetoder kunnat identifiera de verksamma substanserna i dem. Numera kan många av dessa tillverkas syntetiskt på laboratorier. Intensiv forskning har också resulterat i allt större kunskap om sjukdomars orsaker och mekanismer - allt från elaka bakterier, virus och cellmutationer till giftämnen. Många allvarliga smittosjukdomar har nästan utrotats med moderna läkemedel.
    Och man börjar förstå hur immunförsvaret fungerar - dvs kroppens eget system att läka sig själv. Sådana insikter ändrar också synen på medicinska behandlingar. Det har tyvärr visat sig att mediciner också haft oönskade biverkningar, ofta när man kombinerat olika preparat som tillsammans får oväntade effekter.
    Överdriven medicinanvändning har också medfört att t ex bakterier blivit resistenta mot antibiotika. Sådana sjukdomar blir svårare att bota. Inte sällan tillgrips kemiska behandlingsmetoder istället för andra terapier - diet, motion, mentalträning, psykoterapi, massage, naprapati etc. Ändå kan dessa metoder vara minst lika effektiva, och oftast utan biverkningar.

Man bör också fundera över definitionen på sjukdom, och därmed definitionen på hälsa. Är man alltid sjuk för att man har vissa symptom? Trötthet, huvudvärk, ont i ryggen, muskelspänningar etc. När man är ledsen, behöver det botas med antidepressiva medel? Är bedövning nödvändig vid vanlig tandbehandling?
    Livet består av en del smärta och sorg, som man måste hantera. Det kan vara svårt för en person som är uppvuxen i ett välfärdsland och van vid alla möjliga bekvämligheter och behagligt liv.

 

infosundalivet.com
073-73 924 73

Välkommen med tips, kommentarer, frågor!

 

 

« Sidans topp

Webmaster    EKS-grafia.com    Webdesign SHOP »