Aktuellt

Nyhetsklipp

2009 Okt
Alkohol är en stor trafikfara. Av bilförare som dör i trafiken är ca 16% rattfulla. Denna nivå har varit ganska konstant, medan andra trafickolyckor minskat märkbart. Förklaringen är att de rattfulla är alkoholister, och inga engångs onyktra bilister. Kampnjer för ökad trafiksäkerhet tycks inte ha någon effekt på alkoholberoende personer. Förutom egna trafikolyckor orsakar rattfylleri skador och död hos många andra.

 

Skicka in nyhetstips!

Sidan är under utbyggnad

 

Missbruk

betyder hantering av något på ett skadligt sätt. Det kan vara vad som helst - verktyg, mat, relationer, medicin, tobak, alkohol, droger, spel... De flesta av dessa har någon positiv egenskap eller till och med av stor nytta rätt använt, men urartar till sin motsats.
    En kniv är ett praktiskt verktyg för att sära bröd, men blir lätt ett mordvapen i en nidings hand.
    Mat är bokstavligen livsviktig. Frosseri liksom självsvält leder till sjukdomar - fetma, anorexi, näringsbrist.
    Relationer skapas helt naturligt mellan sociala varelser, som människor. De kan dock bli rejält skadliga när någon använder våld eller psykiskt tvång, utnyttjar en annan sexuellt osv.
    Mediciner botar sjukdomar, men skapar ohälsa och beroende vid fel användning.
    Tobak, alkohol och andra droger ger en stunds känsla av behag men på lång sikt förstör kroppens celler, med sjukdomar som följd.
    Spel upplevs som roligt tidsfördriv och spänning. Men finns pengar inblandade är stora skulder ofta resultatet. Spel- och lotteribolag skänker minsann inte bort pengar utan driver business för egen vinning. endast en liten del av omsättingen (= de spelandes insatser) går tillbaka som vinster, och bara till ett fåtal mottagare.

En gemensam nämnare för de olika sorters missbruk är beroende. Man får en skön kick av varan. När något positivt upplevs frigörs endorfiner, en signalsubstans som påverkar hjärnan. Och vem vill inte få ett lyckorus? Så man vill ha fler kickar, och fler och fler...
   Olika individer har olika disposition (anlag) för att bli beroende av välbehagskickar. Är man av den typen som har stora behov av tillfredställelse, blir man lätt beroende. En som nöjer sig med mindre har inga problem att avstå från njutningar.
    Det går att vänja sig av med missbruk och "programmera om" hjärnan, men det kräver först insikt, sedan ett målmedvetet arbete.

 

infosundalivet.com
073-73 924 73

Välkommen med tips, kommentarer, frågor!

 

 

 

« Sidans topp

Webmaster    EKS-grafia.com    Webdesign SHOP »