Aktuellt

Sidan är under utbyggnad

 

Skicka in nyhetstips!

 

 

 

 

Money

Mycket kan sägas om pengar, det finns ett otal musikstycken också som handlar om pengar - eller brist på dem...
    Vare sig man har mycket eller lite, så tycks folk ha bekymmer med pengar. Pengar är ett smidigt betalningsmedel - och luktar inte, som man säger - problem uppstår när man inte kan handskas med dem.

Penningpung

Ekonomifrågor är bland de vanligaste tvisteämnen i hushållen, inte sällan orsak till skilsmässa. Och det beror i de flesta fallen på att åtminstone en part slösar, dvs gör av med mer än man har. En ensamstående kan inte skylla på någon annan, men beklagar sig ändå.
    Visst finns det människor som faktiskt tjänar väldigt lite och därför har svårt att få inkomster och utgifter att gå ihop. Dessa kan oftast få något stöd från samhället, hyresbidrag, socialdito mm. Det finns beräkningsmodeller för skälig levnadsstandard, så man behöver inte hamna i misär.
    Men det är lika vanligt att mycket välavlönade lider av kronisk penningbrist!

Minns det gamla kloka talesättet: "Rätta mun efter matsäck." I dagens konsumtionssamhälle vill många äta en brakmiddag varje dag utan att kolla vad det kostar och om man har pengarna. Det finns ju lån, hur lätt som helst!!! Alltför många har usla kunskaper om vad lån är, och att lånet har ett pris.
   Lån är egentligen ett sparande i efterskott; det man använt måste betalas förr eller senare. Räntan är priset man betalar för att nyttja pengarna i förtid, innan man på gen hand skrapat ihop dem. Ju lägre villkor (säkerhet) för att få ett lån desto högre ränta; det blir ibland rena ockerbelopp!
    Det enkla rådet är att aldrig låna till konsumtion. Endast till nödvändiga och dyra objekt som bostad och tillhörande investeringar (byte av värmesystem, större renoveringar mm). En bil kan eventuellt anskaffas med lånade pengar, om den är alldeles nödvändig.
    Annars bör man spara - att lägga undan lite varje månad är inte så svårt. Målet är att ha minst en halv årslön på banken. Det räcker gott till behov som kan komma både planerat eller oväntat.

 

Penningsvinn

Även gällande ekonomi måste man fundera över sina värderingar. Läs också ämnet "Mental".
    Behöver man tre nya vinterkappor, femton kostymer, 35 par skor, 50 klänningar? Åka på utlandssemester fyra gånger per år? Måste man byta bil varje år?

Ett exempel ur verkliga livet:
En mamma gnällde över att mat kostar så mycket i deras familj med två barn. Denna stackars yrkesarbetande mamma måste baka allt bröd själv för att pengarna skulle räcka. Samtidigt rökte både hon och pappan 3-4 paket cigaretter om dagen och drack några flaskor vin på veckosluten, inte bara hemma utan också på restaurang!

 

infosundalivet.com
073-73 924 73

Välkommen med tips, kommentarer, frågor!

 

 

« Sidans topp

Webmaster    EKS-grafia.com    Webdesign SHOP »